Metamorfózis Műhely Copyright © All rights reserved. Pszichológiai tanácsadás Nyítólap Home English

    

KÖNYVAJÁNLÁS

Bowdon- Butler, T.:

Pszichológia dióhéjban - 50 pszichológiai alapmű

HVG Kiadói Rt., 2007A könyv a 20. század pszichológiai vívmányait ismerteti olvasmányos és érdekes összefoglalók formájában. Egyenként bemutatja jelentős alakjait, és röviden azok munkásságát, fő téziseiket.


Thich Nhat Hanh:


Szívem, a Nap


Ursus Libris, 2005.

"Hogyan tehetjük harmonikusabbá mindennapjainkat egyszerű meditációs gyakorlatok segítségével? Hogyan nyerhetünk bepillantást univerzumunk alaptörvényeibe? Thich Nhat Hanh a hétköznapok dolgaitól elindulva vezeti olvasóit a természet csodáin át egészen a modern fizika és a buddhista bölcselet közötti összefüggések feltárásáig." - hozzáfűzném - nagy szeretettel.

Riekje Boswijk-Hummel:


Harag


Ursus Libris, 2011.

A szerző a harag mint pszichológiai jelenség minden aspektusát igyekszik körüljárni, így hasznos segédeszköz lehet a szakmabeliek számára, de jól alkalmazható a magánéletben is.


(Illusztrációként lásd cikkünket az Olvasnivalók között)Thich Nhat Hanh - Dr. Lilian Cheung:


Zamat

Tudatos étkezés, tudatos élet


Jaffa Kiadó, 2011.

A Zamatot THICH NHAT HANH Nobel-békedíjra jelölt vietnami zenmester, és a Harvard Egyetem táplálkozási szakértője, Thich Nhat Hahn tanítványa, DR. LILIAN CHEUNG írták közösen - érdekes kombináció, igazi unikum a fogyásra buzdító könyvek özönében. A két szerző gyakorlati tanácsokkal igyekszik támogatni az állandó súlyproblémával küszködőket, testi és lelki síkon egyaránt.


Alfons Vansteenwegen – Maureen Luyens:


Pedig szeretjük egymást...
avagy Hogyan éljük túl a félrelépést?


Ursus Libris, 2011.


“A félrelépés sok kapcsolatot alapjaiban megrengető és sokszor szakítással végződő jelenség napjainkban. A szerzők számos példával illusztrálva mutatják be a folyamatra jellemző fázisokat és tanácsot adnak abban, hogyan lehet feldolgozni és elviselhetőbbé tenni, ami ilyenkor lejátszódik, mit kell lehetőleg elkerülni, mikor érdemes a válás, illetve – a történtek ellenére is – az együtt maradás mellett dönteni.”Forgács Attila:


Az evés lélektana


Akadémiai Kiadó, 2004.


“A modern ember, ez a „moho sapiens" jóval többet eszik a szükségesnél. Közben vagyonokat sem sajnál különféle testsúlyfogyasztó technikákra, melyek eredménye fél év múlva már alig látható. Az elhízottak aránya ahelyett, hogy csökkenne, egyre csak emelkedik...Az olvasó az evéslélektan és a táplálkozástudomány merészen új megközelítését tartja kezében. A könyv mindazokhoz szól, akik esznek, fogyókúráznak, szeretnék megérteni az evés rejtett mozgatóerőit.”Dr. Lukács Liza:


Ágytól-asztaltól…

Evészavarok és párkapcsolati problémák


Máshogy Humán Szolgáltató Bt., 2010.


“A könyv életünk e két alapvető területén jelentkező zavarforrások összefüggéseire hívja fel a figyelmet...Különösen hasznosan forgathatják a könyvet még azok a házastársak, szülők, hozzátartozók, akik szeretnék jobban megérteni az evési és súlyproblémák lényegét.

Újdonság a pszichológiai éhség hét fajtájának bemutatása és részletes leírása.”
Bagdy Emőke:


Pszichofitness


Animula Kft., 2008.


“Kacagás - kocogás - lazítás. A szerző bevezetője szerint ez a vademecum ("gyere velem") könyv a kíváncsiak és a vállalkozó kedvűek számára született. Azoknak, akik szeretnék megismerni saját lelki működéseik titokzatos világát, de nem öncélúan, hanem szeretnének e tudás által olyan lehetőségekhez és készségekhez jutni, amellyel elősegíthetik testi-lelki egészségük, jó közérzetük, fizikai és lelki fittségük fenntartását.”


Verena Kast:


Engedd el őket és találj magadra

Leválás gyermekeinkről


Európa Könyvkiadó - Mérleg sorozat, Budapest, 2007.


“A szülők, főleg az anyák gyermekük leválását fokozott szenvedéssel élik át. Ez a könyv példákkal illusztrálva segíti feldolgozni a veszteséget.”

“Verena Kast jelen könyvében megmutatja, hogyan lehet és kell a családi ház kiürülését egy új életszakasz kezdetének felfogni, hogyan tudják a szülők egymáshoz és a gyermekeikhez való viszonyukat teljesen új és ugyanolyan örömteli alapokra helyezni, és hogyan lehet ezt a gyászreakciókat is kiváltó veszteséget mégis nyereségként elkönyvelni.”


Riekje Boswijk-Hummel:


A párkapcsolat forradalma

Hogyan élesszük újjá a szerelmet?


Ursus Libris, 2007.

“Miért futnak zátonyra oly gyakran a házasságok, a párkapcsolatok? Tényleg nincs más megoldás ilyenkor, mint elválni? Hogyan tudjuk a kapcsolatot új tartalommal megtölteni? Hogyan kell ehhez mindkét félnek belsőleg megváltoznia? Mi valójában a szeretet, a szerelem?”


Ken Wilber:


A működő szellem rövid története


Ursus Libris, 2009

"A szerző, Ken Wilber ugyanolyan otthonosan mozog a nyugati világban felhalmozott elméleti tudás, a természet- és társadalomtudományok, a pszichológia vagy a filozófia területén, mint a keleti bölcselet rendszereiben vagy éppen a misztika titokzatos ösvényein...Wilber az evolúciót mint a Szellem kitárulkozó megnyilvánulását vizsgálja, az anyagtól az életen át az elméig halad, beleértve a spirituális fejlődés magasabb fázisait is, amelyekben a Szellem tudatára ébred önmagának. Az végeredmény egy különleges és üdítő utazás a Kozmoszon át korunk egyik legnagyobb gondolkodójának vezetésével."

Alice Miller:


A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása


Osiris Kiadó Kft., 2005

“A lelki betegségek elleni harc egyetlen hatásos fegyvere: saját gyermekkorunk egyedi és egyszeri történetének érzelmi felfedezése. Meg tudunk-e valaha is szabadulni minden illúziónktól? Az élet ugyanis teli van illúziókkal, valószínűleg azért, mert a valóság elviselhetetlennek tűnik számunkra. Az igazságot mégsem nélkülözhetjük, hiszen annak elvesztéséért súlyos betegségekkel kell fizetnünk. Ezért hosszú folyamat során próbáljuk felkutatni saját személyes igazságunkat, amely mindig fájdalmas — hacsak be nem érjük az intellektuális belátással. Ez esetben azonban ismét megmaradunk illúzióink világában. Múltunkat a legkevésbé sem tudjuk megváltoztatni, a sérüléseket, melyeket gyermekkorunkban elszenvedtünk, nem tehetjük meg nem történtekké. Ám saját magunkat megváltoztathatjuk, kijavíthatjuk, és saját elvesztett integritásunkat visszanyerhetjük...”

Mérő László:


Az érzelmek logikája


Tercium Kiadó, 2010

„Azoknak írtam ezt a könyvet, akik szívesen elmerengenek a világ tartalmas kuszaságán. Aki akarja, olvassa tudományos ismeretterjesztő könyvként. De első sorban nem ismereteket szeretnék terjeszteni, hanem gondolatokat, és még inkább: gondolatokat provokálni.”

“A könyv az érzelmek új szemléletéről szól. Pontosabb képet kaphatunk az érzelmek szerkezetéről, megtudhatjuk, mi az érzelmek szerepe a gondolkodásban és a gazdaságban, melyek a rosszkedv előnyei, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, s végül sétát tehetünk az érzelmek állatkertjében.”

Máté Gábor:


A sóvárgás démona


Libri Kiadó, 2012

A könyv angol címe: "In the Realm of the Hungry Ghosts" - "Az éhes szellemek birodalmában" - arra a buddhista tanításra utal, ami szerint a hat világ egyikét olyan szellemek lakják, akiket a tibeti szerzetesek hatalmas hassal, de gyűszűnyi keskeny torokkal ábrázolnak, sóvárgásukat soha nem tudják kielégíteni. A sóvárgás démona jelképezi a modern világ függőségeit.


Dr. Máté Gábor volt több évig az orvos az InSite-ban, Észak-Amerika egyetlen "belövő szobájában," vagy felügyelt injektáló helységében. Az InSite 2003-ban nyílt meg Vancouverben, hogy az utcán injektálóknak egy tisztább alternatívát nyújtson, óvja őket a fertőzésektől és túladagolás esetén gyors segítséget biztosítson.

Vissza a kezdőlapra

Máté Gábor:


Szétszórt elmék


Libri Könyvkiadó, 2013

Pál Judit:


Elakadás-jelzők


2014