Így lesz a párodból szomszéd: mesteri kitérés az örömök elől

A párkapcsolatban élők egyik legjellemzőbb panasza, hogy nem jut elég idejük az intimitásra, a bensőséges pillanatokra. Ugyanakkor gyakran maguk sem veszik észre, mi mindent elkövetnek párjukkal, hogy ezeknek a meghitt élményeknek még a lehetőségét is kizárják az életükből. Mesteri menekülések az elől, amire legjobban vágyunk?

Éva és Imre középkorú házaspár. Van két kamasz gyerekük, munkájuk, autójuk, házuk, viszonylag biztos egzisztenciájuk – csak idejük nincs egymásra.

Imre olykor későn ér haza a munkából. Olykor estére is hazahoz valami sürgős teendőt (mert hát határidős), elvonul egy sarokba és a munkába temetkezik. Olykor annyira fáradt, amikor hazaér, hogy csak arra képes, hogy egyen, és bezuhanjon az ágyba. Keddenként a barátaival találkozik (mert hát kell a társaság mindenkinek), péntekenként eljár a kollégákkal focizni (mert hát a mozgás is kell), amikor meg esetleg van pár órája, bütyköl valamit a ház körül (mert hát mindig van mit csinálni).
Éva munka után hazamegy, és megkezdi az otthoni műszakot. Főz, vasal, takarít (mert hát ezeket is meg kell valakinek csinálni), és jelen van, ha a gyerekek igényt tartanak rá. Ha Imre otthon van, megvacsoráznak együtt (a tévé előtt), aztán ő elpakolja a romokat, ha marad ideje és energiája, telefonál a barátnőivel, olvas, tévézik vagy nézelődik a neten.

Pál Judit

Vissza az olvasnivalókhoz

Grant Wood: American Gothic (1930)